Praktisk information
Vi har samlat all praktisk information för alla som är elever på Kunskapskällan. Här hittar du det mesta, från A till Ö. Här finns också det informationshäfte vilket du som elev får tilldelat inför varje termin:
Läsåret 2024/2025
Höstterminen: Tisdag 20 augusti – fredag 20 december
Vårterminen: Onsdag 7 januari – fredag 13 juni
Studentavslutning: Tisdag 3 juni
Läsårsavslutning: Fredag 13 juni
Lov- och studiedagar
V. 39: Onsdag 25 september
V. 44: Måndag 38 oktober – fredag 1 november
V. 7: Måndag 10 februari – fredag 14 februari
V. 11: Måndag-tisdag 10-11 mars
V. 16: Måndag 14 april – måndag 21 april
V. 18: Torsdag-fredag 1-2 maj
V. 19: Torsdag 9 maj – fredag 10 maj
V. 22: Torsdag-fredag 29-20 maj
V. 23: Fredag 6 juni
Anslagstavlor
På Kunskapskällan finns tre stora anslagstavlor. Två är placerade i caféet och en i biblioteket. Anslagstavlan i biblioteket är till för skolans information. Anslagstavlan under trappan i caféet är skolföreningarnas. Anslagstavlan som finns i direkt anslutning till caféet är elevernas. Dessutom finns det några mindre anslagstavlor på de olika programmen.
För anslag gäller att du ska sätta datum och namn på dem. Alltför gamla anslag kan vi då ta ner. Man får heller inte sätta upp några som helst anslag som är kränkande för enskilda eller grupper. Anslag på andra ställen än anslagstavlor tas bort.
APL
APL är utbildning som enligt kursplanen genomförs på en arbetsplats utanför skolan.
Betyg
Betyg sätts senast två veckor efter avslutad kurs.
Följande betyg används inom gymnasieskolan:
A, B, C, D, E, F och vågrätt streck. Betyg F och streck är icke godkända betyg.
Elever har rätt att genomgå prövning i alla kurser som finns med i elevens individuella studieplan om eleven inte tidigare fått betyg på kursen eller om eleven fått betyget F på den.
Den som tappat bort sitt examensbevis/studiebevis/studieintyg kontaktar skoladministratör för att beställa en kopia.
Betygsdokument
Efter genomförda gymnasiestudier får du ett slutbetyg om du följt din individuella studieplan. Slutbetyget är från ett fullständigt program om det innehåller kurser på 2500 poäng. Betyget kan också vara från reducerat eller utökat program.
En elev som inte genomfört alla sina kurser, eller som avslutar sina studier innan den individuella studieplanen är uppfylld, får ett utdrag ur betygskatalog.
Utdrag ur betygskatalog lämnas ut efter varje termin och där finns även ogiltig frånvaro inskriven.
Bibliotek
Skolans bibliotek är öppet hela dagen för elever och personal på Kunskapskällan. Det går att söka i bibliotekets katalog både på biblioteket och via Internet.
Busskort
Om eleven är bosatt mer än 5 km från skolan har eleven rätt till busskort, om eleven måste åka med allmänna kommunikationer. Detta gäller inte om det finns skolskjutsar.
Kortet får eleven av sin mentor vid skolstarten eller på exp. Om eleven tappar bort kortet så kan eleven, mot en avgift på 400 kr, få ett nytt. Finns kortet kvar, men blivit förstört får eleven betala 100 kr för ett nytt. Kortet måste då uppvisas.
Elevråd
På skolan finns ett elevråd. Varje elev får mer information om elevrådet från dess styrelse. Elevrådet utser ledamöter till bland annat skolkonferensen.
Elevskyddsombud
Elevskyddsombud skall delta i arbetsmiljöarbetet på skolan.
Elevskåp
Under introduktionsdagarna får varje elev en kod till sitt elevskåp av vaktmästaren. Elevskåpen är avsedda för böcker och andra hjälpmedel som är nödvändiga för skolarbetet. De är inte privata/slutna och i den meningen skyddade från skolledares insyn.
Elevkonferens
För behandling av elevfrågor ska det finnas en elevkonferens på varje gymnasieskola. Där ingår rektor, biträdande rektor, kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare, specialpedagog samt berörda mentorer. Om elevkonferensen behandlar något som berör en enskild elev inbjuds eleven och vårdnadshavaren att närvara.
Frånvaro
Anmäl frånvaro direkt i Skola24.
Vid praktik på yrkesprogrammen – anmäl till praktikplatsen.
Om eleven är under 18 år måste vårdnadshavaren sjukanmäla eleven. Detta görs direkt i Skola24.
En elev som har fyllt 18 år måste själv sjukanmäla sig. Om vårdnadshavaren (eller eleven som är över 18) inte sjukanmäler när eleven är sjuk, registreras frånvaron som ogiltig. Ogiltig frånvaro rapporteras till CSN, som då kan dra in studiestödet. Detta kan dock aldrig ske så länge frånvaron är giltig, och skolan kommer alltid att kontakta vårdnadshavaren (om eleven är under 18 år) eller eleven (om eleven är över 18 år) först.
Om eleven har praktik vid sjuktillfället kontaktar man både praktikplatsen och skolan, och sjukanmäler eleven.
Fullständigt program
Ett fullständigt program motsvarar 2500 poäng. Efter ett genomfört och fullständigt program får eleven ett slutbetyg.
Fusk/plagiat
Kunskapskällan ser mycket allvarligt på alla former av fusk och plagiat. Du ansvarar för det du sätter ditt namn på och du ska kunna stå för din kunskap och vara värd de betyg du får. Som studerande måste du vara medveten om att fusk får konsekvenser och vilka dessa konsekvenser är.
Vad är fusk och plagiat?
Fusk är att i provsituationer använda sig av otillåtna hjälpmedel, som exempelvis böcker, anteckningar och mobiltelefon, samt att otillåtet samarbeta vid individuella uppgifter.
Fusk är att i inlämningsuppgifter använda sig av otillåtna metoder, till exempel kopiera eller skriva av någon annans text, helt eller delvis, i din egen text utan att ange källan, så att det framstår som att du skapat texten själv, ett så kallat plagiat.
Vad händer om du fuskar eller plagierar?
Om du ertappas med att fuska eller plagiera får du inget betyg/bedömning på provet eller inlämningsuppgiften. Läraren kontaktar alltid rektor som kallar dig, och vårdnadshavare om du är omyndig, till samtal. Läraren avgör hur dina kunskaper ska utvärderas vid senare tillfälle.
Enligt Skollagen betraktas alla former av fusk som en allvarlig förseelse.
Upprepat fusk kan leda till avstängning enligt Skollagen kap 5, § 17.
Försäkringar
Samtliga elever vid Kunskapskällan är försäkrade dygnet runt vid olycksfall som avser personskador. Varje elev på praktik, APL eller studiebesök är ansvarsförsäkrat. Vid skada skall skolsköterskan eller kuratorn kontaktas.
Gymnasiearbete
Alla elever ska genomföra ett gymnasiearbete på 100 poäng under tredje läsåret.
Gymnasieexamen
För att få högskoleförberedande examen ska du ha betyg från en utbildning som omfattar 2 500 poäng, varav godkända betyg i 2 250 poäng. I de godkända betygen ska, förutom ett godkänt gymnasiearbete, följande kurser ingå:
- Svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1b eller 1c
För att få yrkesexamen ska du ha betyg från en utbildning som omfattar 2 500 poäng, varav godkända betyg
i 2 250 poäng. I de godkända betygen ska, förutom ett godkänt gymnasiearbete, följande kurser ingå:
- Svenska/svenska som andraspråk 1
- Engelska 5
- Matematik 1a
- Programgemensamma kurser om 400 poäng
Sök upp din studievägledare så får du mer information.
Om du inte lyckas uppfylla kraven för gymnasieexamen så får du ett studiebevis istället för ett examensbevis.
Gymnasiegemensamma ämnen
Det finns åtta obligatoriska kurser som ingår i alla nationella program: Engelska, Idrott och hälsa, Matematik, Naturkunskap, Religionskunskap, Samhällskunskap, Svenska och Historia.
Gäster
Om en elev tar med sig en gäst till skolan så ansvarar eleven för gästen. Gästen är välkommen till cafeterian men endast i undantagsfall inom resten av skolan. Varje elev ska först ha inhämtat tillstånd av mentorn eller rektorn att ta med sin gäst i skolhuset.
Individuellt val
Det individuella valet omfattar 200 poäng. Det individuella valet är obligatoriskt. Eleverna läser individuella val i år 2 och 3 och gör valet under vårterminen år 1.
Individuell studieplan
Varje elev har en plan över sina studier. Tillsammans med sin mentor/studie- och yrkesvägledare kan eleven kontrollera att den är aktuell.
Information
Varje elev är skyldig att hålla sig informerad om vad som gäller, och ska kontrollera sin elektroniska brevlåda varje dag.
Inriktningar
En del program delas under det andra året upp i inriktningar. Detta val görs under våren i år 1.
Klagomål
Om du har synpunkter på skolan kan du lämna ett klagomål.
Information om hur du gör finner du här:
Klassråd
För varje klass i gymnasiet ska det finnas ett klassråd. Klassrådet består av samtliga elever i klassen och deras mentorer, och då behandlas frågor som är av gemensamt intresse för klassens elever. Klassrådet väljer också representanter till elevrådet.
Kopiering
Elever använder kopieringsmaskinen i skolbiblioteket. Där kopierar eleverna gratis. Använd den med förnuft.
Kurs/kursplaner
All undervisning sker inom ramen för kurser som omfattar minst 50 poäng. För varje kurs finns en kursplan och betygskriterier och efter varje kurs ska betyg ges på kursen. Kursplanen bestämmer kursens mål.
En elev får inte sluta en kurs eller byta till en annan innan eleven ansökt om detta hos studie- och yrkesvägledaren, och fått skriftligt beslut av rektorn.
Ledighet
Eftersom det finns många lov under ett skolår bör elever undvika att ta ledigt under skoltid. Varje lektion är viktig för ett gott studieresultat. Enligt skollagen kap. 15 och 18 ska elev delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen.
Elever kan av mentor få tre dagars ledighet per läsår för följande:
- Halkkörning, teoriprov och uppkörning (men inte vanliga körlektioner)
- Politiska uppdrag
- Läkarbesök
- Begravning
- Nära anhörigs sjukdom
- Religiös högtid
Rektor får bevilja ledighet utöver dessa tre dagar vid enskilda angelägenheter, men skolan gör alltid en samlad bedömning av elevens studiesituation innan ledighet eventuellt beviljas.
Ledighetsansökan görs i Vklass.
Mat
Kunskapskällans elever äter i Altorpskolans matsal mellan 12:00 – 13:00, eftersom de flesta eleverna på Altorpskolan då ätit färdigt.
Mentorskap
I varje klass finns en eller två mentorer. Varje elev vänder sig till dessa i frågor som rör planering och resultat av sina studier. Mentorerna håller också kontakt med hemmet.
Närvaro
All undervisning på Kunskapskällan är obligatorisk. Skoldagen startar 08:15 och slutar 16:10 (onsdagar 13:30). Detta innebär att även om eleven har håltimmar vissa tider, gäller inte dessa vid schemabrytande aktiviteter, utan då gäller skoldagens ramtider.
Följande åtgärder aktualiseras vid otillåten och/eller onormal frånvaro:
- Steg 1 – Eleven kallas till samtal med mentor.
- Steg 2 – Eleven kallas till samtal med mentor, kurator och/eller rektor. Hemmet informeras.
- Steg 3 – Eleven och målsmannen kallas till elevkonferens. Om ingen förbättring av närvaron därefter sker rapporterar skolan till CSN och studiebidraget dras in.
Om du söker bostad
Carlssons i Herrljunga AB
0513-219 50
Herrljungabostäder AB
0513-222 60
Trollängen Bostads AB
0513-231 33
Byggekonomen AB
0513-122 80
Mäklarhuset Lundin o. Engberg AB
0513-120 25
Om du söker fritidssysselsättning
Herrljunga musikskola
0513-173 20
Herrljunga simhall/nJOY Träningscenter
0513-174 31
Bowlinghallen Mörlundahallen
0513-500 87
GK Frivolten
Herrljunga SK Fotboll
0513-215 35 (Kansli)
Annelunds IF
Ironman kickboxing
0705-75 14 42
Om du söker information
Programgemensamma ämnen
För varje program i gymnasieskolan finns ämnen som är gemensamma för programmet och alltså ska läsas av alla elever på programmet.
Programmål
Alla nationella program i gymnasieskolan har ett programmål. Programmålet innehåller programmets syfte och karaktär.
Prövning
Varje elev har rätt att genomgå prövning i alla kurser som finns med i elevens individuella studieplan om eleven inte tidigare fått betyg på kursen eller om eleven fått betyget F på den. Sådan prövning är kostnadsfri.
Du som går i årskurs 3 har möjlighet att höja dina betyg genom att göra en betygshöjande prövning. En betygshöjande prövning innebär att man läser in en hel kurs på egen hand och sedan redovisar sina kunskaper för en lärare.
Efter avslutade gymnasiestudier kan eleven göra prövning för att höja ett betyg som är godkänd. Sådan prövning är avgiftsbelagd. (Särskild prövning). All prövning omfattar hela kursen.
Prövningen äger rum veckan efter studentexamen. Om du vill göra en betyshöjande prövning skall du anmäla dig hos Maria Ljunghög på expeditionen senast 15 maj. Blankett finns på expeditionen. När du anmäler dig skall du på samma gång betala 500 kr, som är avgiften för prövningen. När du fått reda på vilken lärare som kommer att examinera dig tar du själv kontakt med henne/honom.
Rökning
Det är inte tillåtet att röka vare sig i skolan eller inom skolans område.
Samarbeten
Kunskapskällan har på de yrkesförberedande programmen ett nära samarbete med bland annat:
Sjukanmälan
Om du är över 18 år sjukanmäler du dig själv. Är du under 18 år skall dina föräldrar/vårdnadshavare sjukanmäla dig.
Anmälan görs direkt i Skola24.
Är du sjuk mer än fem skoldagar ska du visa läkarintyg eller intyg från skolhälsovården.
Skola24
Manual för inloggning till Skola24 via mobil.
Studieavbrott
Vid avbrott eller uppehåll av studierna skall en särskild blankett fyllas i. Denna finns hos studie- och yrkesvägledaren och skall undertecknas av eleven och målsmannen. Dessutom ska lånade arbetskläder, verktyg, dator, böcker och buss- eller tågkort återlämnas, och skåpet ska tömmas.
Studie- och yrkesvägledare
Här har varje elev möjlighet till enskilda samtal och får råd och hjälp i sina olika val under gymnasietiden.
Eleven kan också få informationsmaterial från bland annat kvalificerade yrkesutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet.
Studiehjälp
Under gymnasietiden har varje elev rätt till studiehjälp, för närvarande 1050 kr/mån, för tio månader om året. Vid ogiltig frånvaro upphör rätten till studiebidrag. Giltig frånvaro, såsom beviljad ledighet eller sjukdom, påverkar inte studiebidraget.
Studieresor
Studieresor ska ha ett utbildningssyfte. De ska planeras så att tid tas från de kurser vars innehåll ligger till grund för en studieresa. Studieresan ska vara väl planerad och en plan ska inlämnas till rektorn.
Stödundervisning
Stödundervisning ges främst i kurserna Svenska, Matematik och Engelska, men vid behov även i andra ämnen. Vi ser gärna att alla elever som har svårigheter med att få ett godkänt betyg går på stödet!
Utvecklingssamtal
Mentor genomför utvecklingssamtal med varje elev en gång per termin. Vårdnadshavare till omyndig elev erbjuds samma information.
Utrymning av skolan
Vid brand eller annan fara ljuder larmsignalen. Varje elev ska då lugnt och sansat lämna lokalerna omedelbart och gå till uppsamlingsplatsen i stadsparken. Eleven ska stanna där tills ytterligare anvisningar kommer, samt ta del av skolans utrymningsplan.
INGEN FÅR STANNA KVAR I SKOLAN DÅ LARMET LJUDER!
Utökat program
Varje elev kan få delta i undervisningen i en eller flera kurser som ligger utanför elevens fullständiga program. Hänsyn tas till elevens totala undervisningssituation och om plats finns i gruppen. Eleven ska först tala med sin mentor och därefter ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren.
Vklass
Du kan logga in på Vklass med bankid
Öppettider
Skolan är öppen måndag till fredag kl. 07:30 – 16:0 och cafeterian kl. 09:00 – 14:30. Under lov gäller andra öppettider.