Ba

Bygg och anläggning

Om du väljer byggprogrammet skapar du för dig själv en bra väg in i ett yrkesliv som ger chansen till ett omväxlande och spännande yrke. Byggbranschen står nu inför stora utmaningar och möjligheter. Det finns redan nu ett stort behov arbetskraft inom olika yrkesgrupper som finns byggbranschen.

Du kommer redan under utbildningen i kontakt med dina eventuella arbetsgivare, detta sker genom mycket praktik på arbetsplatser.

På BA läser du din utbildning i lärlingsform från år 2.

Programansvarig
Lars-Ove Larsson
0513-173 18
lars-ove.larsson@herrljunga.se

Fördelar och möjligheter

Det finns många fördelar och möjligheter med att utbilda sig till byggare. Det är ett skapande yrke och du ser varje dag påtagliga bevis på att du utfört något. Ditt arbete kommer att finnas kvar och synas i många år. Du får röra dig på jobbet och jobba både inomhus och utomhus.

Vidareutbildning

Det finns inom byggbranschen stora möjligheter till att vidareutbilda dig, som exempel till arkitekt – att rita byggnader och att projektera byggobjekt. Då är det bra att läsa högskolepaketet med kurserna Svenska 2 och 3, och Engelska 6. Matematik kan också väljas som tillägg.

Inriktningar & individuellt val

Till år 2 väljer du inriktning, om du vill bli träarbetare, murare eller betongarbetare – eller om du i lärlingsform hellre vill studera till plåtslagare, plattsättare eller anläggningsmaskinförare. I samband med inriktningsvalet gör du också det individuellt valetsom består av antingen högskolespåret som ovan nämnts eller yrkesspåret, där läser du fler fördjupningskurser inom vald yrkesinriktning.

Byggbranschen behöver dig!

Kunniga engagerade tjejer och killar inom byggsektorn finns det alltid stort intresse för. Såväl nybyggnation och reperation av befintliga byggnader kommer det alltid finnas ett behov av.

Som byggare får du en bra lön, goda möjligheter att utvecklas på företagen och du kan starta eget företag.

Vad blir jag?

Träarbetare
Betongarbetare
Murare
Anläggningsmaskinförare
Plattsättare
Plåtslagare

Upplägg

Utbildningen är utformad på följande sätt:
Årskurs 1: Byggteori och byggpraktik på skolan samt fyra veckors praktik.
Årskurs 2 och 3: Byggteori på skolan och praktik på byggföretag.

Under alla tre åren läser du de gymnasiegemensamma ämnena.