Ba

Bygg och anläggning

Om du väljer byggprogrammet skapar du för dig själv en bra väg in i ett yrkesliv som ger chansen till ett omväxlande och spännande yrke. Byggbranschen står nu inför stora utmaningar och möjligheter. Det finns redan nu ett stort behov arbetskraft inom olika yrkesgrupper som finns byggbranschen.

Du kommer redan under utbildningen i kontakt med dina eventuella arbetsgivare, detta sker genom mycket praktik på arbetsplatser.

Programansvarig
Lars-Ove Larsson
0513-173 18
lars-ove.larsson@herrljunga.se

Fördelar och möjligheter

Det finns många fördelar och möjligheter med att utbilda sig till byggare. Det är ett skapande yrke och du ser varje dag påtagliga bevis på att du utfört något. Ditt arbete kommer att finnas kvar och synas i många år. Du får röra dig på jobbet och jobba både inomhus och utomhus.

Vidareutbildning

Det finns också inom byggbranschen stora möjligheter till att vidareutbilda dig, som exempel till arkitekt – att rita byggnader och att projektera byggobjekt. Då är det bra att läsa högskolepaketet med kurserna Svenska 2 och 3, och Engelska 6. Matematik kan också väljas som tillägg.

Inriktningar

Vi har två spår som du väljer mellan i samband med inriktningsvalet på vårterminen under första läsåret. Det ena spåret är högskolespåret som ovan nämnts och yrkesspåret, där läser du fler fördjupningskurser inom vald yrkesinriktning.

Andra möjligheter

Det finns också möjlighet att utbilda dig till yrken som exempelvis plåtslagare eller plattsättare, om du önskar att utbilda dig i något annat yrke inom byggbranschen förutom snickare/träarbetare, eller betongarbetare.

Möjligheten finns också att pröva på hos oss på byggprogrammet, vara med en dag och se och uppleva det som våra byggelever gör under sin utbildning.

Byggbranschen behöver dig!

Kunniga engagerade tjejer och killar inom byggsektorn finns det alltid stort intresse för. Såväl nybyggnation och reperation av befintliga byggnader kommer det alltid finnas ett behov av.

Som byggare får du en bra lön, goda möjligheter att utvecklas på företagen och du kan starta eget företag.

Vad blir jag?

Träarbetare (Snickare)
Betongarbetare
Murare

Lärling
Anläggning- grönytor
Plattsättare
Plåtslagare

Upplägg

Utbildningen är utformad på följande sätt:
Årskurs 1: Byggteori och byggpraktik på skolan samt fyra veckors praktik.
Årskurs 2 och 3: Byggteori på skolan och praktik på byggföretag.

Under alla tre åren läser du de gymnasiegemensamma ämnena.