Ee

El & energi

Väljer du El- och energiprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga kan du se fram emot tre utvecklande år, fulla av intressanta möten och utmaningar.

Ser du dig själv som framtida tekniker, programmerare eller apputvecklare? Vill du ha en bred teknisk utbildning som ger dig många jobbmöjligheter inför framtiden? Kanske funderar du på att läsa vidare på en högskola eller ett universitet efter gymnasiet? Då ska du välja El- och energiprogrammet!

Dator- och kommunikationsteknik​

Inriktningen Dator- och kommunikationsteknik är för dig som vill arbeta med elektronik samt hårdvaruteknik inom datorteknik, nätverksteknik och produktionsteknik. Även kunskaper för arbete inom avancerad programmering för PLC samt mikroprocessorer.

Inriktningen samarbetar med Veoneer och Dynamic Precision AB, där den arbetsplatsförlagda praktiken finns. Under din arbetsplatsförlagda utbildning på Veoneer och Dynamic Precision AB får du mellan 40 och 60 kronor i timmen – beroende på vilken årskurs du går i – som ett extra studiebidrag från företagen.

Elteknik (Elektriker)

Läser du inriktningen Elteknik får du en teknisk yrkesutbildning som ger dig kunskaper för att arbeta med installation, underhåll samt reparation av elanläggningar, larm samt TV och datanät.
En del av utbildningen kommer att vara förlagd på Assemblin och Herrljunga Elektriska. Du kan direkt efter gymnasiet börja arbeta som elektriker, automationstekniker eller datatekniker.

Automation

Läser du inriktningen Automation får du en teknisk yrkesutbildning som ger dig systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Du får installera och driftsätta automatiserade produktionssystem. I årskurs 2 blir du lärling och kommer att få halva utbildningen förlagd på automationsföretag. Inriktningen kan leda till yrken som automationstekniker, processtekniker, mekatroniker.

Webb- och apputveckling

Utvecklingen av appar för mobiltelefoner är i en dramatisk fas och kompetens inom området är hårdvaluta. I vår profil lägger du grunden för webb- och apputveckling. Här lär du dig att utveckla programmering, appar och mobila lösningar för framtiden. Du utvecklar bland annat dina programmeringskunskaper och din förmåga att designa gränssnitt. Vi jobbar med hela processen från idé till färdig applikation.

Högskolebehörigheter

Hos oss är du garanterad möjligheten att under din gymnasietid läsa in högskolebehörighet. Vårt El- och energiprogram är utformat​ så att du inom ramen för ditt individuella val läser de kurser som krävs för att du ska få allmän högskolebehörighet.

Vad blir jag?

Nätverkstekniker
Installationselektriker
Processoperatör
Driftoperatör
Maskinoperatör
Elinstallatör
Elektronikproduktionstekniker
Webbutvecklare
Applikationsutvecklare
Datatekniker

Kurser

Under våren i årskurs ett väljer eleverna om de vill läsa högskolepaketet som består av:

  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 6

Prova på!

Tycker du att El- och energiprogrammet verkar intressant? Då finns möjligheten att få prova på! Detta kan du göra genom att vara med oss en halvdag, en heldag eller ett par dagar.

Kontakta Billy Eliasson, lärare på El- och energiprogrammet:
billy.eliasson@herrljunga.se

Observera: Vi har begränsat antal platser till elteknik och automation. Inriktningsval görs inför år 2. Eleverna väljer då önskad inriktning och det är betygen i år 1 som avgör tilldelning av inriktning.

Samarbetsföretag för arbetsplatsförlagt lärande: