Rl

Restaurang & livsmedel

Är du intresserad av matlagning och ett serviceinriktat yrke? Då ska du titta närmare på vad Restaurang- och livsmedelsprogrammet har att erbjuda.

Utbildningen innehåller ett antal veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL) – då du får din utbildning i olika restauranger.

Programansvarig
Mensur Galica
0513-173 09
mensur.galica@herrljunga.se

Hela världen som arbetsfält

Utbildningen ger dig möjligheter att arbeta inom en pulserande och kreativ bransch som har hela världen som arbetsfält. Du bekantar dig med matlagning som har influenser från världens alla hörn och får i framtiden möjlighet att möta och arbeta med människor från när och fjärran. Under de tre åren på programmet får du lära dig matlagning från grunden men också många finesser och specialiteter.

Utbildningen varvar teoretiska och praktiska kurser till en helhet. Miljö och hälsa är ett viktigt inslag i utbildningen. Du får även lära dig att kombinera mat och dryck samt komponera menyer och servera mat och dryck vid såväl enkla måltider som festarrangemang.

Inriktningar

På Kunskapskällan har vi inriktningen kök och servering, vilket innebär att du efter din utbildning kan välja om du vill jobba i köket eller bland gästerna i matsalen.

Tänk på

Du måste gilla att arbeta i team. Gästen står alltid i centrum och skall ha den bästa service – då krävs ett gott samarbete och god kommunikation mellan kök och servering.

Yrkesexamen & Högskolebehörighet

Väljer du restaurang och livsmedelsprogrammet får du efter din utbildning både yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet. Högskoleförberedande kurser börjar du läsa i årskurs 2. Möjligheten att välja bort högskolebehörigheten finns, om du i stället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Vad blir jag?

Kock
Servitris/servitör

Exempel på vidareutbildningar:
Gastronomisk kock
Restaurant manager
Sommelier
Bartender
Kostvetare

Kurser

Vi erbjuder som individuellt val ett yrkespaket med serveringskurser.

Matsalshantverk: här får du lära dig hur man flamberar, trancherar, filear och dekanterar vin framför gäst.

Servering – Specialisering: här lär du dig om utformning av matsedlar till offerter samt kuvertmatsedlar efter mallar till större middagar. Dessutom får du lära dig en del Drycker och ansvarsfull alkoholservering samt Barteknik.