In

Industritekniska – verkstadsindustri

Vill du göra mycket praktiskt arbete i din gymnasieutbildning? Vill du kunna söka jobb direkt efter gymnasiet? Då är du välkommen till Industritekniska programmet i Herrljunga!

Industritekniska programmet i Herrljunga är ett mycket framgångrikt samarbete mellan IMI Hydronic Engineering AB, Blomdahls Mekaniska AB, Lesjöfors AB, Pipe-life AB och Kunskapskällan. Samarbetet mellan skolan och företagen ger en mycket hög kvalitet på utbildningen.

På IN läser du din utbildning i lärlingsform från år 1.

Kontaktperson
Sören Olsson eller Glenn Holmén
0513-542 23
soren.olsson@imi-hydronic.com
glenn.holmen@imi-hydronic.com

Industritekniska - IMI Hydronic
Industritekniska - Blomdahls Mekaniska AB

Upplägg

Den mesta tiden kommer du att vara i Annelund på IMI. Där kommer du bland annat lära dig att arbeta med CNC-teknik, göra ritningar i ett CAD-program på datorn och att arbeta med CAD/CAM. Arbetet på IMI innebär ofta att du låter en dator styra en maskin om hur ett visst arbete ska utföras. Förutom mycket praktik på IMI gör du också en del praktik på företagen Blomdahls mekaniska AB, Lesjöfors AB och Pipelife AB. Inför år tre gör du ett inriktningsval.

De dagar du inte är på något av företagen kommer du att läsa gymnasiegemensamma ämnen (till exempel svenska och samhällskunskap) på Kunskapskällan.

Truckutbildning som ger truckkort ingår i Industritekniska programmet!

Möjlighet till jobb

De dagar du är på praktikplatserna följer du företagens arbetstider, vanligtvis mellan 07:00 – 16:00. Ibland kan du få erbjudande om att arbeta extra under en helg och du har goda möjligheter att få sommarjobba på något av företagen. Dessutom får du ett utbildningsbidrag, utöver det studiebidrag du får från CSN.

En anställning inom ett industriföretag ger stora möjligheter både till interna utbildningar och karriär!

När det gäller framtiden står några saker klara:

  • Industritekniska programmet i Herrljunga har ett mycket gott rykte och det är välkänt att vår utbildning är modern med högsta kvalitet.
  • Du är efterfrågad på arbetsmarknaden.
  • Arbetsmarknaden ser ljus ut inom industrin med den utbildning som ges av Industritekniska programmet i Herrljunga.

Utmärkelser

  • Två bronsmedaljer i svarv-SM
  • En av de tre bästa teknikutbildningarna i västra Sverige 2007
  • Finalplats i SM i Ung Företagsamhet (UF)

Vad blir jag?

Cnc-operatör
Underhållsmekaniker
Maskinoperatör (Ställteknik)
Gjutare (Pressgjuteriteknik)
Verktygsteknik (Verktygsmakare/CNC-operatör metall)

Yrkesexamen & Högskolebehörighet

Väljer du industriprogrammet får du efter din utbildning både yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet. Högskoleförberedande kurser börjar du läsa i årskurs 2. Möjligheten att välja bort högskolebehörigheten finns, om du i stället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Prova på!

Tycker du att Industritekniska programmet verkar intressant? Då finns möjligheten att få prova på! Detta kan du göra genom att vara med oss en halvdag, en heldag eller ett par dagar.

Kontakta Glenn Holme, lärare på Industritekniska programmet:
glenn.holmen@imi-hydronic.com

APL

På Kunskapskällan i Herrljunga läser eleverna gymnasiegemensamma ämnen och på IMI studerar eleverna programgemensamma ämnen. Den arbetsförlagda delen av utbildningen sker på följande: