Elever på teoretiska program

Alva Fransson, HU3

Humanistiska programmet är ganska likt samhällsprogrammet men är inriktad mot språk och kultur.

Att språk och historia är Alvas stora passion i livet är det ingen tvekan på.
Hon började läsa tyska i högstadiet och valde därför att fortsätta med det även i gymnasiet. 
Utöver tyska så började hon även läsa spanska.

Men efter en kurs i tyska började hon tröttna lite och valde därför att hoppa på franska istället.

Lägger man då till Latin som är ett av de obligatoriska ämnen som läses av humanisterna så har hon kunskap i och behärskar 6 språk.  Latin är ett av Alvas favoritämnen och de läser detta under 2 år under utbildningen.

– Jag har alltid varit intresserad av språk och har rest mycket ända sedan jag var liten, berättar Alva.

När hon stod inför gymnasievalet fick hon reda på att just humanistprogrammet fångade in hennes intresseområde med kultur och språk väl.

Valet av skola blev ganska enkelt då hon hade gjort besök i de skolorna som finns i närområdet. – Kunskapskällan bjöd på mindre klasser och en mycket mysigare känsla. Här känner alla varandra och kontakten mellan lärare och andra elever är jättebra, berättar hon.

Alva har inte spikat vilket yrke hon satsar på i framtiden, men helt klart är att världen lockar.

Kanske kan hennes drömjobb som författare eller lärare kombineras med mycket resor.

Direkt efter skolan planerar hon att jobba ihop lite pengar för att ha råd att upptäcka nya delar av världen och redan idag jobbar hon extra i en vitvarubutik i Vara.

Men sedan, då vill hon läsa vidare inom språken och kulturens värld!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Filippa Hernwall från Mollaryd läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet. När Filippa gick på högstadiet och skulle välja gymnasieinriktning så visste hon inte riktigt vad hon ville ha för yrkestitel i framtiden.

Därför valde hon Naturvetenskapsprogrammet (NA) i Herrljunga som ger en bred och högskoleförberedande utbildning för att ha goda möjlighet att läsa vidare efter gymnasiet.

Efter ett år på NA får eleverna välja inriktning, natur med mer inriktning på matte och fysik eller samhälle där religion och geografi istället är en större del av utbildningen. Filippa skulle läsa NA valde samhälle för att få lite mindre matte.

– Jag är glad att det blev samhälle då de ämnen vi läser nu intresserar mig mer än de naturorienterande ämnena, och jag kommer ha bra förutsättningar för att läsa vidare på högskolan utan att behöva läsa upp ämnen efter gymnasiet, säger hon.

Vid valet av gymnasieskola så vann Kunskapskällans mysiga känsla över stora skolor i storstaden.

– Jag har även några äldre vänner som går på skolan sedan tidigare och de är jättenöjda med sitt val. Det kändes tryggt och bra att komma till ett mindre gymnasium där klasserna är små och där alla känner alla, berättar Filippa.

Hon förklarar vidare, att det bästa med att börja gymnasiet var att få ta ansvar för sina studier och att de förbereder sig för högskolan med labbrapporter och så vidare.

I högstadiet tyckte Filippa att det var för uppstyrt och man tilläts inte att lägga upp sin skoltid själv. 

– På Kunskapskällan ansvarar vi själva för att fylla upp och klara de ämnen vi läser vilket jag tycker är bra, säger hon.

Vad det blir efter gymnasiet är fortfarande oklart.  Antingen läsa vidare på högskola eller jobba ett tag först. Men en sak är säker, det är att hästarna som är Filippas stora intresse kommer få mycket tid även i framtiden och hennes drömyrke antingen är veterinär eller ridlärare.