LÄRARE på Kunskapskällan är ÅRETS YRKESLÄRARE 2021!

Lars-Ove “LOL” Larsson får utmärkelsen Årets Yrkeslärare 2021!
Här i sällskap med Kunskapskällans rektor Thereze Gunnarsson och Björn Nilsson på Worldskills Sweden.

Under Yrkesutbildningsveckan överraskades Lars-Ove Larsson på Kunskapskällan i Herrljunga, där han utsågs till Årets Yrkeslärare 2021 i den manliga kategorin. Priset överlämnades på skolan under måndagen och det var en upprymd lärare som överraskades och tilldelades utmärkelsen av WorldSkills Sweden. 

Lars-Ove Larsson har undervisat i nästan 30 år och arbetar idag som yrkeslärare på Bygg- och anläggningsprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga. I samband med att Yrkesutbildningsveckan inleddes på måndagen överraskades han på skolan och fick ta emot priset till ljudet av applåder och hejarop från elever, rektor och lärarkollegor. 

– En sån överraskning och vilken energipåfyllning jag fått, säger Lars-Ove. Det bästa med att vara yrkeslärare är kombinationen av att få jobba med elever och samtidigt dra nytta av det jag lärt mig. Att jag idag blev tilldelad Årets Yrkeslärare 2021 gör mig förstås mycket rörd och jag känner stor tacksamhet.  

Årets yrkeslärare är ett pris instiftat av WorldSkills Sweden för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. Priset tilldelas årligen en kvinnlig och en manlig lärare som arbetar för att säkerställa hög kvalitet och attraktionskraft på svenska yrkesutbildningar, samt värnar om utbildningarnas framtida välmående. Med utmärkelsen vill man även att fler ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare, där de dagligen kan inspirera elever och föra vidare sina kunskaper till nästa generation. 

Att svenska yrkesutbildningar håller en hög nivå och är attraktiva är väsentligt för Sveriges framtid, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Med detta pris vill vi lyfta fram duktiga yrkeslärare i Sverige och sprida goda exempel på de fina insatser som yrkeslärare gör i hela landet.  

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.  

Med följande motivering tilldelades Lars-Ove utmärkelsen: ”Med ett imponerande engagemang lyckas Lars-Ove finna varje elevs potential för att hjälpa dem nå sina mål. Lars-Ove sätter alltid elevernas välmående och välbefinnande i första rummet genom en obotligt positiv livssyn, stor respekt och empati, samt en lyhördhet utöver det vanliga. Hans brinnande intresse för kompetensutveckling hos sig själv och andra, tillsammans med sitt gedigna yrkeskunnande och engagemang i Byggbranschens Yrkesnämnd, gör Lars-Ove väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.” 

Vi på Kunskapskällan är glada och stolta över att vår LOL har blivit utsedd till Årets Yrkeslärare!