Shanghai!

Kina 2015 018 Kina 2015 kamera 096 Kina 2015 kamera 253 Kina 2015 kamera 288

 

Kunskapskällans Shanghai resa 9/2 – 17/2 2015

Ekonomi studenterna i Åk2 åkte för 3:e gången till Kina och Shanghai. Det var 11 studenter och 2 lärare. Vi besökte Svenska företag som även har kontor och tillverkning i Kina. Vi besökte Gunnebo, Volvo och Autoliv. Vi fick ta del av hur utvecklingen är i Kina i förhållande till värden i övrigt. Även om Kinas BNP har gått ner lite så är den fortfarande imponerande 7.6%. Kinas 1.3 miljarder människor är en enorm marknad och väldigt viktig för dessa svenska företag.

Ett problem är dock att lönerna stiger kraftigt varje år samt att utbildade Kineser inte vill ha vilket jobb som helst, därför har man flyttat en del fabriker till inlandet där lönerna är lägre och folk fortfarande vill arbeta i fabrikerna.

Kina måste gå ifrån masstillverkning och göra mera kvalificerade produkter, samt se till att den inhemska konsumtionen stiger för att till viss del ersätta exporten.

De svenska företagen har utvecklats bra i Kina och är nöjda, men tror på ökade volymer.

Vi besökte även Business Sweden (td Exportrådet), där vi fick höra att Svenskt näringsliv och Staten bl.a. vill exportera miljö kunskap och hållbart företagande. De berättade hur studenterna skall bära sig åt för att kunna söka arbete utomlands och vad detta innebär. Sverige har en lång tradition att arbeta i Kina och har lyckats bra med detta. Business Sweden hjälper framförallt mindre företag att etablera sig i Kina och även för Kineser att etablera sig i Sverige.

Eleverna förutom att läsa Kinesiska och Internationell ekonomi, så har de startat egna UF (ung företagsamhet) företag i skolan. De skall ställa ut dessa på Åhaga mässan i Borås 4-5 mars 2015. Denna kunskap hade de glädje av under besöket i Kina.

Studenterna besökte även Xitang (Kinas Venedig) med gamla hus och kanaler. Mycket intressant och stor kontrast till Shanghais The Bound med sin otroliga skyline med neon i alla regnbågens färger.

Studenterna som åkte var; Adam Andersson, Josefine Forslid, Daniel Fredriksson, Pontus Johansson, Emin Kovacevic , Rebecca Larsson, Victor Lindelöf, Lovisa Närhi, Ellen Rydsmo, Matilda Råkeberg, Emilie Wigfoss samt lärarna Jakob Björkqvist och Anders Norrman.

 

Kunskapskällan har i år rekord i antalet UF elever. De har producerat en Herrljunga kasse med lokalproducerade delikatesser till alla Kommunalanställda, gjort julbockar, sålt Blazers, sålt lyx choklad samt återanvänt gamla kaffekoppar och stearin till nya ”ljuslyktor” mm.

Många bra lyckade satsningar med bra ideer och genomföranden.

 

Jag tycker ni skall intervjua Cup o flight tjejerna, Ellen, Matilda, Rebecca, Josefine.